Oktatók, terapeuták

Anikó

Tíz éve jógázom, ötödik éve tanítom is. Általános tapasztalatom, hogy az emberek életéből hiányzik az önmagukkal való törődés, a rendszeres, lelkiismeretfurdalás nélküli visszavonulás, a pihenés és a tudatos mozgás. Kevesen értik még, hogy testi és lelki egészségéért mindenkinek tennie kell. Bár alkatomnál fogva szeretem a testi kihívásokat is, az utóbbi években a Himalájai Tradíció elmélyült, befelé figyelő gyakorlási metódusa tette rám a legnagyobb hatást. Hiszem, hogy a mai embernek erre van a legnagyobb szüksége: elméje lecsendesítésére, a légzés tudatos irányítására, a testi folyamatok mély átélésére, és önmaga szeretetének megerősítésére.

A jógagyakorlást Bálint Jánosnál kezdtem, de tanultam Gálik Évánál vinyasat, Remete Sándornál shadow jógát, Balog Margónál pranajamat, Indu Auroránál jógaterápiát, dr. Németh Istvánnál HKO-t. A Himalájai Tradícióhoz tartozónak érzem magam. Ottani mestereim: Mezősi Anna, aki shiatsu tanítóm is, Papp József, SwamiRitavan, AshutoshSharma, Stoma Parker.

Évek óta körtáncolok Farkas Andinál, akinél jogosítványt is szereztem az oktatáshoz. Legnagyobb örömömre a stúdió látogatói közül is sikerült egy kis női szakrális körtánc csoportot szervezni. Havi egyszeri találkozásaink egy rövid időre visszahozzák számunkra a mindennapi életből már kikopott tánc örömét.

 
Brigi

1981.01.14. születtem Kisvárdán.
Pici korom óta tornáztam, apukám segítségével ismerkedtem különböző harcművészeti stílusokkal, mikor a padláson rátaláltam egy könyvre, rajta négy betű, JÓGA. 13évesen így találkoztam először a jógával. Hosszú évekig gyakoroltam önállóan, könyvből az ászanákat, amik energiát, erőt, lendületet, öszzeszedettséget adtak, viszont valami mindig nagyon hiányzott. Remélve, hogy válaszokat kapok a kérdéseimre 2006-ban jelentkeztem jógaoktató képzésre, ahol tanáraim:
Kádár Zoltán, Papp József, Mezősi Anna és Kevin Gardiner avattak be a jóga rejtelmeibe.

Tovább keresve 2009-ben Szvámi Véda Bhárati-tól kaptam beavatást a Himalája Jóga Tradícióba.
Konkrét válaszokat egyiküktől sem kaptam, a módszert, amivel megtalálhatom azokat, viszont igen. Ez nem más mint a Jóga!
Minden kérdésedre a válasz, Benned van. Meggyőződésem, hogy az Önmagadhoz, a világhoz való hozzáállásod a döntő.
Amit tudok, szívből adom, amit még nem tudunk fedezzük fel együtt, ha van hozzá kedved!

Hari Om, Brigi

 
Ferge Éva

2010 óta gyakorlom, és 2015 óta tanítom a hatha jógát. Jógázni ebben a stúdióban kezdtem, első lépéseimet Lehrreich Márti és Márkus Brigi segítette, a vinyasa flow stílussal Csomor Inci ismertetett meg. Közben a jóga mellett elkanyarodtam a shiatsu felé is, és Madocsai EszertőlDo-in óravezetést tanultam.A hatha és vinyasa flow oktatói tanfolyamot a Purnam jógastúdióban végeztem Bálint Jánosnál, akitől azóta is tanulok. Vinyasa flow tanáraim Kriston Adri és Czeizler Kriszti voltak. Bene Máté gyógytornász és fizikoterapeutanál elvégeztem a "gerincterápia jógával", a "gerinc és ízületek" , valamint az NMPT instruktori tanfolyamokat.

Szénási Katánál Yin jóga oktatói tanfolyamot végeztem.

A jóga gyakorlása nem csak a testet teszi rugalmasabbá, hanem mentális változásokat is hoz magával. Számomra a jóga egy véget nem érő Út, fejlődési és tapasztalási folyamat, amely állandó formálója mindennapjaimnak. Gyakorlom a jógát, és tanulom, és általa magamat is, erősségeimet, korlátaimat, és a folyamatos változást.

Mindannyian képesek vagyunk fejlődésre, tenni azért, hogy kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb teljesebb életet éljünk.
Gyere, kísérj el a jóga útján.

 
Ilon

Rendszerszervezőként a mindennapi stressz és az ülőmunka hatásainak ellensúlyozására kezdtem el több mint 30 éve jógázni és pilatesezni.

A sok év tapasztalatát szeretném átadni azoknak, akik résztvesznek az óráimon.Fontosnak tartom a "megérkezést”, a gyakorlás során a légzés és a mozdulatok összhangját, az ászanák, gyakorlatok pontos kivitelezését.

Az óráimon NMPT elemeket is használok kiegészítésként.

Tanulmányaim:

2008-ban végeztem el a jógaoktatói tanfolyamot, amely segédeszközös jógaoktatói végzettséget adott, valamint a Pilates oktatói tanfolyamot is, majd 2010-ben VinyaszaYoga Flow oktatói továbbképzésen vettem részt. Az oktatói képzéseken kívül workshopokon igyekeztem elmélyíteni a tudásomat.

Az órákon egyre több gerinc és mozgásrendszeri problémákkal küszködő ember vesz részt, ezért tartottam fontosnak, hogy ebben az irányban is megfelelő ismeretekre tegyek szert. Bene Máté Gerincakadémiáján végeztem el a továbbképzéseket és az NMPT instruktor képzést.

Szeretettel várok mindenkit egyéni és csoportos óráimon.

 
Irén

Szülésznőként dolgozom egy budapesti kórházban. Saját szüléseim alkalmával tapasztaltam meg, hogy mennyire fontos, hogy felkészülten, nyugodtan, félelmektől mentesen és magabiztosan menjünk szülni, várjuk a baba érkezését. Észrevettem, hogy aki felkészülten jön a kórházba, sokkal kellemesebb élményként éli meg a szülést mint aki nem vett részt semmilyen felkészítőn. Nagyon örültem neki, hogy rátaláltam a kismamajógára, mert ez a mozgásforma nem csak a testet ápolja, hanem a lélekkel is foglalkozik.
Áldott állapotban nagyon fontos a mamák lelkével is, nem csak a testükkel foglalkozni, mert ők ilyenkor két lélekért is felelősek. Három lányom van. Mindegyiket természetes úton hoztam a világra, amiben nagyon nagy szerepe volt a tudatos lelki felkészülésnek. Mindenkinek szívből kívánok olyan boldog hónapokat, mint amiben nekem volt részem. Ebben szeretnék segíteni!
Ezekben a rohanó mindennapokban, ahol nem törődünk egymással, hajtjuk magunkat, idegeskedünk, nem jut idő önmagunkra. A jóga pihentet, nyugalmat és belső békét ad.
Ne sajnáljuk az időt magunktól, mert fáradtan nem lehet maximálisan teljesíteni sem a munkahelyen sem pedig otthon. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, a lelkünket is ápolni, gondozni kell. Várandósan és majd anyukaként is csak úgy tudunk helyt állni, ha önmagunkkal is meg vagyunk elégedve.

Mindenkit szeretettel várok óráimon!
Nem baj ha még nem jógáztál, ez az óra csak rólad és a babádról szól.
"Mert a csoda benned rejlik!"

Nemesné Felker Irén
Szülész, kismamajóga oktató

 
Izsák Anikó

2003-ban saját derékfájásom terelt a jóga irányába. Heti rendszerességgel látogattam Bálint János óráit, mely enyhítette a problémáimat, valamint megsegítette a felkészülésemet a 2005-ös Budapest Maratonra.

Több évig maradt a saját gyakorlás, majd egy Ayurvédikus konzultáció alkalmával találkoztam Dr. InduArorával, indiai származású jógaoktatóval, jógaterapeutával, melyet követően Indut választottam jóga tanáromnak. A képzésen lehetőségem nyílt megismerni a jóga elméleti és gyakorlati tanításait, az Ayurvéda alapjait, illetve a legmeghatározóbb jóga tradíciókat: Himalájai, Sivananda, Ashtanga, Iyengar.

Tanárom és a képzéslehetővé tette, hogy megismerjem a Jógaterápia fogalmát. Érdeklődésem a „Jóga mint terápiás eszköz” felé irányult, az ismereteim bővítése érdekébenelvégeztem Indu Jógaterápiás képzését.A Jógaterápia több, mint egy egyszerű jógagyakorlás,egy dinamikus rendszer, a belső öngyógyító mechanizmusaink tudatos felébresztésére és használatára épül személyre szabottan.

Tanulmányaim során tudatosodott bennem, hogy a jóga egy csodálatos filozófiai alapú tudomány, melynek gyakorlása során képesek leszünk az elménk lecsendesítésére; figyelmünk fent tartására;gondolataink, érzelmeink, személyiségünk megfigyelésére és elfogadására; a változások, áramlások tudatosítására; a bennünk rejlő életöröm felébresztésére, megtapasztalására.

Jelenleg a Himalájai Jóga Tradíció Alaptanfolyamán veszek részt, e rendszerben jelen vannak a meditációs rendszer legfontosabb tanai és gyakorlatai, a testhelyzetek (ászanák), a légző- és energetikai gyakorlatok (pránajáma), a különféle relaxációs gyakorlatok, a jógikus alvás (jóga nidrá) és kiemelt fontosságú az elme csendjének (silence) gyakorlása.

Szeretettel várok minden kedves érdeklődőt jóga óráimon.

Áldás minden lényre, áldás a bennünk lévő fényre és szeretetre.

 
Krisztina

6 éve jógázom, 4 éve tanítom, 2014-es indiai utam megerősített abban, hogy a jóga számomra életforma, ahol a gyakorlás során tapasztalatokat szerezhetek magamról.

A testhelyzetekben a mentális állapot fizikai formát ölt. Ha egy bizonyos testhelyzetet veszünk fel, azzal kiválthatjuk, vagy hangsúlyossá tehetjük azokat az érzéseket és gondolatokat, melyek kapcsolatban állnak vele. A feszültségek kioldásával és az izmok ellazításával az elme megpihen, csökken a mentális stressz. Például, ha valaki mindig felhúzza a vállát, amikor úgy érzi, védekeznie kell, végül általános testtartása részévé teheti ezt a mozdulatot. A jóga testtartások elősegítik a feszes izmok ellazulását, a gyenge izmok megerősödését, ezáltal felszabadul a merev izmokban foglyul esett energia és így más célokra hasznosítható.

A pszichoszomatikus szemléletben a fizikai szinten megjelenő betegségek mögötti tudati, érzelmi zavarok állnak számos esetben, azaz minden szomatikus betegségnek van pszichés háttere. A jóga által kilazított izmok segítik ezeknek a betegségeknek a megszüntetését. Oktatóként, pszichodráma asszisztensként és NLP terapeutaként nap, mint nap tapasztalom ennek a tézisnek a helyességét.

Óráimon célom, hogy képessé válj az ellazulásra, a saját magad elfogadására, aminek következtében frissen, kipihenten, feszültségmentesen folytathatod a hétköznapjaidat.

 
Lilian

Dalmadi Lilian vagyok, édesanya, társ, fogorvos, Bach-virág tanácsadó, lélekgyógyász, és Anaya női jógaoktató. A női jóga nagyon fontos szerepet tölt be az életemben. Hozzásegít, hogy a nőiséget a maga mélységében, teljességében élhessem meg.

Minden nő olyan, mint egy kinyíló virág. Túl kell élnie viharokat, jégesőt, és talpon kell, hogy maradjon, hogy táplálhassa környezetét. Gyökereivel a földbe kapaszkodva, hajtásaival az ég felé nyújtózkodva, növekedve, egyre inkább megismerve önmagát. Egész élete során fejlődik, érlelődik, és nemesedik.

Ahhoz szeretnék segítséget nyújtani mindenkinek, aki eljön hozzám, hogy újra kapcsolatba tudjon kerülni, a mélyen benne lakozó női bölcsességgel...

Várlak szeretettel, Önmagadért!

www.integraljoga.com

 
Melinda

Nő, anya, társ, barát, segítő, elemző, mentálhigiénés szakember, hangterapeuta, hogy csak egy párat soroljak fel a szerepekből. Mindnyájunknak vannak szerepei, álmai, nehézségei. Mindenki éli a mindennapi életét, néha belekerülve abba a bizonyos mókuskerékbe. Tesszük a dolgunkat, sokszor rutinból, és egyszer csak felébredünk, ráeszmélünk, valami más kell, valahogy máshogy kellene megélni a dolgokat. Hiszen itt a földi létben, mi értelme a földi létnek, ha nem a boldogság? Az öröm, a béke, a szeretet, a harmónia, a vidámság, a mosoly, a megtapasztalások, a tanulás, a fejlődés, a mindennapi élet ajándékai? Amit magadtól kapsz, vagy a másik embertől kapsz. Egy mosoly, egy kézfogás, egy ölelés, egy beszélgetés, egy érintés, egy ötlet…Vedd észre, hogy ez mind van. Lehet, csak te nem látod…Állj meg hát egy pillanatra, és nézz körbe! Látod, milyen csodálatos minden? Vagy már nem tudsz megállni, és meglátni? Akkor kell elgondolkodni, és tenni érte. Tenni magadért! Szeretni önmagadat. Figyelni és foglalkozni önmagaddal. A lelkeddel, testeddel, szellemeddel. Mert így van egységben az ember, és csak akkor működik jól az élete minden területén, ha ez mind egységben van. Test-lélek-szellem. Belső harmóniánk lelkiállapotunktól, fizikai aktivitásunktól és szellemi erőnlétünktől függ. Ez a holisztikus megközelítés, amit én is vallok, ajánlok, és e szerint élek. Ez a tudatos, önmagunkra és másokra is figyelő életfilozófia a bennünk lévő harmónia és a belső béke megteremtésére törekszik A selfness és a mentálhigiéne segít az egyensúly megtalálásában, a hangtálak csodálatos hangjai és rezgései pedig segítenek harmonizálni a testet, lelket, hogyha esetleg messze tévedtél, újra megtaláld önmagad.

2008-ban szólítottak meg a hangtálak először. Egy bemutatón találkoztam velük, és amikor meghallottam hangjukat a nagy hangzavarban, már éreztem, és tudtam, hangtálazni szeretnék tanulni. Így lettem Peter Hess hangmasszőr és hangterapeuta 2010-ben, Radnai Zsuzsanna Peter Hess Magyarországi Akadémia szemináriumvezető szervezésében.

Tanulásom során intenzíven részesültem hangmasszázs kezelésekben, így saját magamon is megtapasztalhattam annak jótékony, varázslatos hatását. Meghajtom fejem a hangtálak csodája előtt, hogy a milyen hatalmas változásokat, harmonizációt és ellazulást hoznak magukkal egy – egy kezelés során.

 
Márta

2001 tavaszán kezdtem heti rendszerességgel jógafoglalkozásokra járni.

Vizsgáim:
2008 őszén; hatha jóga oktató
2009 ősz; kismamajóga oktató
2010 tavasz; babásjóga oktató
2009 tavaszán elvégeztem Bene Máté Zoltán gyógytornász gerincterápiás képzését.

Tanítóim: Koller Attila, Koller Judit, Kapisinszky Judit, Bálint Gyöngyi, Bálint János, Kádár Zoltán, Papp József, Mezősi Anna, Bene Máté Zoltán, jóga oktató társaim, és tanítványaim!

Üzenet Tőlem - Mindenkinek :
Éld meg a jógát a hétköznapjaidban! Ne csak másfél órában!
Nem feltétlen kell az ászaná(k)ban töltened perceket, órákat, hogy jól érezd magad... de akár meg is teheted!
Érezd a szabadságodat, hogy minden a Te döntésed :)
Nincs olyan kérdés, amire ne tudnád Te magad is a választ!
De bárki bármit állít, kételkedj benne, bizonyítsd be az ellenkezőjét, vagy bizonyítsd be ugyanazt Te magad is!

 
Orsi

2006 őszén egyik barátnőm hívott el jógázni Mika Ildihez. "Én nem tudom mi ez, de jó nagyon..." Ott ragadtam. És a jóga bőkezűen osztotta aranyát: nyugalmat, derűt, egyensúlyt, erőt.

2009-ben elvégeztem a Mandala Jógastúdió és az IWI oktatóképzését. Mozgásformák jönnek-mennek, de a jóga egy olyan tökélyre fejlesztett mozgásrendszer, amely nemcsak az egészség megőrzését szolgálja, hanem a testen keresztül a tudatra is hat. Ennél semmi nem adhat többet.

A gerincjóga a hatha jóga ászanái közül válogat, középpontba helyezve a klasszikus nyak, váll, hát és derék átmozgatását. Bármikor bekapcsolódhatsz, tekintet nélkül nemre, korra.

Az óráimat alapos bemelegítéssel kezdjük, majd kb. egy órán át végezzük az ászanákat. Oldjuk a blokkokat, erősítjük az izomzatot, áramoltatjuk az energiát Magunkban és egymás között.

A befejezést jelentő relaxáció ugyanolyan fontos része a gyakorlásnak, mint bármelyik póz.

Várlak szeretettel csütörtökön.

 
Sors Szandra

A jogával csak 40 éves koromban találkoztam. Az első óra nem tetszett, unalmasnak találtam. Akkor még nem álltam rá készen. Egy későbbi újra próbálkozásnál viszont valami elindult bennem. A jóga valamit felébresztett bennem, és elindult egy csodálatos “utazás”.

Az elején az aktívabb ashtanga és vinyasa órák vonzottak, a pörgős yang típus tudott lenyugtatni. Később sajnos egy műtét után le kellett lassítanom, és akkor ismerkedtem meg a yin típusú jogával, ami azóta egy egészen más dimenzióba vitt.Teljesen megváltoztatta a jógához való viszonyom és ritmusom.

Nagyon sokat köszönhetek a jógának testileg és lelkileg egyaránt. Türelemre tanít, segít a jelenben lenni, segít elfogadni, megérteni és elengedni. Ha kicsit is kibillenek az egyensúlyból, a gyakorlás vagy az oktatás mindig segít visszatérni. Alázatot, türelmet, higgadtságot tanultam, amióta oktatok. Illetve elfogadást. Önmagam és mások elfogadását.

Abból a sok jóból, egyensúlyból, harmóniából, pozitív életszemléletből, amit a jógától kaptam és kapok, szeretnék átadni a gyakorlóknak annyit, amennyit csak lehet. 9 éve gyakorlok, 3 éve oktatok.

Mesteremnek Rácz Ildikó jógaoktatót tartom, hisz a jóga parampara rendszeren keresztül tanítódik és tőle kaptam a legtöbbet.

200 órás Gerinc-, hatha- és yin jógaoktató vagyok. Tagja vagyok a Magyar Jógaoktatók Szövetségének.
2019-ben kezdem az 500 órás Yogin képzést Tengerdy Ágnes vezetésével.