Szakrális körtánc

A körtánc mozgalom a skóciai Findhornból, a világ egyik első spirituális és öko közösségéből indult. Ide hívták meg az 1970-es évek vége felé a német Bernard Wosient, aki balettmester, tánctudós- és pedagógus, valamint koreográfus is volt. Wosien már gyermekként sokat néptáncolt a családjával, és előbb ugyan teológiát tanult, de végül a tánc lett az élete. Findhornba már óriási táncgyűjteménnyel érkezett, amit saját koreográfiáival ötvözött. Lenyűgözte őt az ősi táncok szimbolikája és szakrális jellege. Az első szakrális körtáncoktatókat Ő és lánya képezte Findhorban, Magyarországra a hagyomány a nála tanult Walker Zsuzsa közvetítésével került.

Nem is olyan régen az élet valamennyi fontos fordulóját tánccal tette emlékezetessé az ember. Táncolt, ha öröme, ha bánata volt, ha kéréssel fordult az égiekhez, vagy ha hálát adott nekik. A táncok legősibb rétegébe tartozó táncok mind a kör ősi szimbólumát használják, mely a tökéletesség, az egyszerűség, az egység, a megosztottság nélküliség kifejezője. Körben együtt táncolni az együttlét élménye mellett az egység érzetét is adja.

A tánc levezeti a test feszültségeit, növeli az állóképességet, javítja a mozgáskoordinációt, összehangolja az agyféltekék működését. Ám sokaknak a tánc lehetőséget jelent érzelmeik átélésére, az elméjük elcsendesítésére, módosult tudatállapotok megtapasztalására. Mozgásban történő meditáció, terápia, öngyógyítás.

A foglalkozások 1,5-2 órásak, és semmiféle előzetes tánctudást nem igényelnek. A különböző népek táncai mellett mai koreográfiákat is táncolunk. Minden alkalommal minden táncot újra megtanulunk. A köszöntő tánc után a táncok egyre dinamikusabbá válnak, majd meditatív táncok sora zárja az együttlétet.

Walker Zsuzsa egyik első tanítványánál, Farkas Andinál táncolok 10 éve.

Anikó