HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS - 7. rész: A VÍZ ELEM, A TÉL

A víz az egyik legfontosabb információ-hordozó. A földi élet is a sós tengervízben keletkezett. Ennek emlékét őrizzük a szervezetünkben, hiszen a szöveti folyadékok, a vér só koncentrációja is a tengervízéhez hasonlatos. A víz az élet eredete, és vége, a magzatvíz és a halál vizei. A tél, az éjszaka, az északi irány, az öreg jin, a hideg, a sötét, az öregkor, a halál…

A tél a visszavonulás időszaka, amely elvezet minket a sötét és nyugodt belső világunkhoz, belső énünkhöz. A tél lelassít, összehúz, gátol, keményít, elzár. A tél értünk és a természetért van. Ez a belső munka időszaka, a befelé fordulás, összpontosítás, önvizsgálat, meditáció, a nyugalom és elcsendesedés ideje.

Alapérzése a félelem, az egészből való kiválás mély, egzisztenciális szorongása, de sok más félelem is: az élet, a szeretteink, az elemi megélhetési, biztonság miatti félelem.

Yin szerve a vese, yang szerve a hólyag. A vesék tárolják a velünk született, ősöktől származó életerőt (genetikai kód), amely az életközépig felépíti a fizikai testet, egzisztenciát teremt, utódokat hoz létre, aztán napról napra fogy. Ez az energia nem gyarapítható, de helyes életvitellel jól beosztható. Az élet közepétől minden nap tennünk kell valamit az életerőnk harmóniába hozásáért. Az energia pótolható a táplálkozásból, az emberi kapcsolatokból, a légzés kozmikus energiájából. A vesék hordozzák a velünk született tehetségeket és gyengeségeket. A nyugati ember ereje (erőssége) szerint él, míg a keleti megismeri gyengeségeit, és azt védelmezve. A vese tárolja a szerzett energiát is, irányítja a növekedést, és felelős a termékenységért. A vízellátás szabályozója a testben, a legfőbb tisztító. A sós íz tarozik hozzá, a szervezet fiziológiás sókoncentrációjának, ásványi anyag szintjének a beállítása is feladata.

Szervei, szövetei: a csontok, a csontvelő, az agy, a teljes idegrendszer, a fogak, a haj, a méh és a belső elválasztású mirigyek (a kínaiak a mellékvesét is veséhez tartozónak tekintik). Területe a hát és a gerinc - főleg az alsó része -, a csípő, a térdek, a csuklók és bokák. Hozzá tartozik a hallás és egyensúlyozás és azok szervei.

A vese yinje kihat a test egészének a yinjére; a vese yangja a test yangjának az alapja. A hagyományos kínai orvoslás ezt úgy ábrázolja, hogy a vese a tűz és a víz palotája, és minden vesediagnózis kitér a yin és a yang vonás vizsgálatára is. Víz vese túlsúly esetén csekély a vitalitás, impotencia, terméketlenség jelentkezhet, félelmek, hideg lábak jellemzik, vizenyő jelenhet meg a hasban, tüdőben. A tűz vese túlsúlyt állandó aktivitás jellemzi, merevség, deréktáji, láb fájdalmak, hajlam a vese- és hólyaggyulladásra. Ilyenkor meleg a talp, tenyér, szívtájék forró is lehet. Minkét túlsúlynál jelentkezhet porckorongsérv, víz esetén hideg van a derékban, tűz esetén gyulladás.

A vese gyengesége lehet veleszületett, az öregedésből fakadó, de okozhatja krónikus betegség vagy túlhajtott szexualitás is. A vesére jellemző fájdalom kínzó, elviselhetetlen.
Érzelmi diszharmóniája a pánik, az üldözési mánia a bénító félelem. Az "árnyék" fel nem ismerése. Harmóniája vezet az élet mély megismeréséhez, a meditációhoz.
Károsíthatja a hideg - ami a nyaknál, a deréktájon és a lábon hatol be leginkább a testbe - , a túlzott meleg és a szárazság. Színe a fekete.

Az emberi életúton az öregség és a halál a vese ideje. Ilyenkor a mozgások lelassulnak, a teherbíró képesség csökken, a mozgáskoordináció romlik, a csontok nehezen regenerálódnak.
A víz típusú ember passzív, lusta, otthonülő, mély érzésű, nagy fantáziával megáldva. Nagy az alvásigénye és van egy veleszületett bölcsessége. Gyermekként koravén. Testalkata alacsony, vékony, csontos, szeme alatt sötét karikák lehetnek. Alkata arányos, szép, mozgása finom, elegáns, bőre vékony, nehezen gyógyul, körme töredezett lehet.

Gyakorlatai: minden hátnyújtó és erősítő statikus és dinamikus póz, rázások, ringatások.

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK >

Lap teteje