HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS - 6. rész: A FÉM ELEM, AZ ŐSZ

 

Ha megfigyeled Magad, észreveheted, hogy az elmúlt 1 -2 hónaphoz képest miben változtál meg: vége a féktelen nyárnak, komolyabb lettél, kevesebb a spontaneitás, szabályok vezetik a napokat.
Az Ősz a jin ciklus kezdete, eleme a Fém, melynek esszenciája a rend, a szervezettség, a határok beállítása. A Fém értéket ad a Földnek (arany, ezüst), így ez az elem hozza el a személyiség önbecsülését. A Fém kibillenésekor egészséges önértékelés helyett kétségbeesetten kompenzálunk: státusszal, pénzzel, hatalommal, birtoklással. De az Ősz emlékeztet arra is, hogy learathatjuk, amit vetettünk, illetve, hogy minden tettünknek következménye van. Meghozza a felismerést, hogy mi az, ami nemcsak nekem, de másoknak is jó. Ez az időszak, amikor többet tanulhatunk magunkról, mint bármikor ezelőtt.

A szél és a csökkenő hőmérséklet szárazságot hoz, ami a Fém szerveket (tüdő, vastagbél) érzékenyen érinti: száj- és bőrszárazság, kaparó torok, székrekedés.

A tüdő (yin) érzékeny műszer. Ez a legfeljebb elhelyezkedő szerv a testben és így leginkább ki van téve a légmozgásnak és a hidegnek. A tüdő kiterjeszt és szétáraszt, a légzés szerve. A kínai orvoslásban a tüdő szoros összefüggésben áll az immunrendszerrel, szabályozza a folyadékegyensúlyt és a vérkeringést.

A négyféle életenergia közül a védelmező chi (vej chi) keringésének az őre, amely a bőrben áramlik az orr és a száj területén és feladata a külső támadások elleni védelem. Ez azt is jelenti, hogy a bőr és a szőrzet a tüdő állapotának a lenyomata. Ezen túlmenően a verejtékezést is irányítja a bőr, a szőrzet és a verejtékmirigyek felügyelésével. A tüdő a chi-t magába húzza, finomítja és lefelé tolja, hogy táplálja a „gyökereket”. Mentálisan az önvédelemért felelős, a pozitív pszicho-emocionális megtestesülései a méltóság, integritás, önbecsülés. Negatív attribútumai a szomorúság, kétségbeesés, szégyen és idegesség. A tüdő szétválaszt és megkülönböztet, arra sarkall, hogy légy kritikus, elemző, hatékony és fegyelmezett. Kapuja a külvilág felé: az orr. A meghűlés, nátha ellen kiváló a rendszeres neti kanna használat. Olyan magától értetődőnek kellene lennie, mint a mosakodás.

A tüdő és a vastagbél (yang) kiválóan dolgozik együtt csapatban, az elengedés jelszava alatt. A légzés az elsőleges méregtelenítés, közvetlen kapcsolatban áll az idegrendszerrel, és így mindenféle jóga és meditáció alapját képezi. Összekapcsolja a tudatos és a tudattalant. A vastagbél is méregtelenít, kiválaszt, a vékonybél által közvetített salakanyagból felszívja a még hasznos nedveket, a többit eliminálja.

A fém és a föld elem közösen végzi testünkben a napi energetikai megújulást. A gyomor felveszi a táplálékot, aminek hasznos részét a lép felemeli a tüdőbe, ott egyesül a tüdő által felvett égi chi-vel, amit aztán tüdő lefelé permetez, ellátva vele minden szervet.

A tüdő meridián (yin) a has közepétől indul lefelé, ahol érintkezik a vastagbéllel, majd innen felfelé vezet az útja a rekeszizmon és a tüdőn áthaladva. A tüdő és a torok között éri el a felszínt, innen pedig a hónaljon át halad lefelé a felkar közepén, a könyökön átszelve, az ütőéren át érkezik meg a csuklóba, ahol szétárad a hüvelykujj végéhez, illetve a mutatóujj végéhez, ahol a vastagbél meridiánnal találkozik. Ez az energiacsatorna 11 akupunktúrás pontot tartalmaz.

A tüdő meridián rendellenességei a tüdő diszfunkciójához vezetnek: fulladás, mellkas szorítás, légszomj, de ide tartozik még a fájdalom a vállban, lapockáknál. Mentális szinten felléphet depresszió, túl érzékenység, társaságkerülés.

A vastagbél meridián (yang) a mutatóujj végétől indul, a mutatóujj és a hüvelykujj között áthaladva az alkar oldalsó részén és a felkar külső részén a vállcsúcsnál válik kétfelé: egyik a tüdő-rekeszizom -vastagbél vonalon belül halad, a másik pedig kívül felfelé a nyakhoz, az orcákig, érintve az alsó fogsort és az ínyt, majd elkanyarodik a felső ajkakhoz és az orrnál végződik. Ez a meridián 20 akupunktúrás pontból áll.


A meridián diszharmóniáját jelezheti hasi fájdalom, görcsök, hasmenés, szorulás, fogfájás, orrfolyás, orrvérzés. Elszakadva a fizikális szinttől megjelenhet rossz hangulat, bizonytalanság, döntésképtelenség.

Az őszi táplálkozás tartalmazzon olajakat, akár olajos magvak formájában (dió, mogyoró, szezámmag), mert a bőrnek védelemre van szüksége. A saláták elhagyásával egyre több levest együnk, haladva a hideg ételektől a melegek felé. A szezon szárazsága ellen és a vastagbél támogatásáért hasznos a spenót, körte, alma. Ajánlott még a tofu, szójatej. És persze sok-sok légző gyakorlat.

A tüdő- és a vastagbél-meridián gyakorlata:

Álljunk vállszélességű terpeszben. Tegyük a kezeket a hát mögé keresztbe úgy, hogy a bal kezünk legyen a jobb fölött, majd akasszuk egymásba a hüvelykujjakat. Dőljünk előre, közben emeljük fel karjainkat olyan magasra, amennyire csak bírjuk. Tartsuk ki ezt a pózt, lazítsuk el az izmainkat, és lélegezzünk kétszer. Ismételjük meg kétszer.


TOVÁBBI OLVASNIVALÓK >

Lap teteje