HKO: A FA ELEM, A TAVASZ

Ugye emlékszel még az öt elemre? Tűz, Föld, Fém, Víz és Fa. A kínai Öt Elem Tana szerint a világon minden az elemek valamelyikéből eredeztethető. A természet dinamikája, a pusztulás és az újjászületés az Öt Állandó körforgásával is szimbolizálható. A képen látható módon keltik életre egymást. Az emberi test és szellem ugyanúgy a Nagy Egység része, mint például a patak, a szél vagy a kövek. Az emberi szerveket, ahogyan korábban olvashattad, természetük szerint yin és yang csoportba sorolja a keleti filozófia. A yin szervek, azok, amelyek folyamatosan működnek, akár a természet elemei, és a kínai bölcselet biológiai természetük szerint megfelelteti azokat 1-1 alapelemnek. A logika mentén haladva, ahogyan ez elemek, úgy a szervek is táplálják egymást. A tápláló szervet, "anya" szervnek is nevezik. Például a gyenge májműködést nemcsak magával a májra való odafigyeléssel, hanem a vese tonizálásával is felgyorsíthatod. Az öt elemhez az év öt időszaka is párosítható.

A tavasz hatalmas minőségi váltás a tél után: a születés, az élettel megtelés, az erősödő yang időszaka. A téli lelassulás, beburkolózás után a lendület, a mozgás igénye elemi erővel tör elő. Ez az időszak a kelet, a reggel a tavasz, az erők kiáradása. A gyermekkor és a kamaszkor életideje, az élet leggyorsabb kiáradása. Ez a legmegfelelőbb ideje a tisztulásnak, megújulásnak. A szezon központi szerve a máj (yin). E nélkülözhetetlen szervünk elképesztő önregenerációs képességgel bír. Képes önmagát újra felépíteni, még akkor is, ha nagy részét betegség pusztította el. Rengeteg vitamint tud tárolni és később a szervezet szükségleteinek megfelelően felszabadítja őket. A nyugati és keleti fiziológia részben hasonlóan tekint a test legnagyobb szervére, de amellett, hogy a kínai orvoslás elismeri vértisztító, epetermelő szerepét, a csí fő irányítóját látja benne. Minden ami az áramlással, mozgással összefüggő testünkben, az kapcsolódik a fa elemhez.

-
Feladata a csí áramoltatása. Ha ebben hiba keletkezik, az kihat a teljes szervezetre. Ha a karokat oldalt fel- és le mozgatod, a májat körülölelő izmokat felébreszted, így a csí szabadon áramolhat.
-
Tárolja és részben keringeti a vért. A szervórán már láttuk, hogy hajnali 01.00 és 03.00 között - amikor optimális esetben pihenünk- a legaktívabb, így a vér a májba áramlik, hogy az megtisztítsa és feltöltve indítsa hadba a következő napra. Ha ebben az időszakban felébredsz, ülj keresztezett lábú ülésben, félig hunyd le a szemed és nézd az orrod hegyét. A kezed szorítsd ökölbe, úgy hogy a hüvelykujjadra szorítsd a többi ujjad, majd támaszd az egyenes karodat a térdedre. Lélegezz mélyen, és utána lazíts.
Szemszárazság, szédülés vagy fejfájás is felléphet, ha ez a funkció nem megfelelően működik. A máj diszfunkciójára utalhat a menstruációs görcs is (számos feladata mellett a ciklust is szabályozza),
-
A szem a máj kapuja. Bár minden szervnek van valamennyi kapcsolata a szemmel, mégis a máj az, amely a szerv teljes funkcióját uralja, hiszen egy meridiánon helyezkednek el. A látás képessége nagyban függ a májból kapott vér tápláltságától, máj rendellenességek pedig gyakran kihatnak a szemre (pl: szemszárazság, besárgult szemfehérje). Ha a szem piros, fáradt, gyenge, a májad jelez, hogy pihenésre, feltöltésre van szüksége. Végezz néhány percben szemgyakorlatokat (amelyeket egy külön cikkben hamarosan részletesen is elolvashatsz).
-
A máj uralja az ínakat, pihenő időszakokban tárolja a vért, majd aktivitás idején az ínakhoz juttatja azt. Diszfunkció esetén görcsök, zsibbadás, merevség léphet fel. Az ínak egészséges és rugalmassága érdekében végezz reggeli thai chi vagy jógagyakorlatokat (lásd a cikk végén).
-
A körmök egészsége is a májból kikerülő vér minőségének függvénye.
-
A májból fakad a kreativitás, és annak egyik formája a szexuális vágy is. És míg a máj adja a terveket, az epe a végrehajtáshoz szükséges erőt, képességet a helyes döntések meghozatalához.
-
A májhoz hasonlóan összeköttetésben áll az ínakkal, de ő nem a vért, hanem a csít juttatja oda.
-
A fa elemhez tartozik a harag, az agresszió, ha akadály kerül az útba.
-
Íze a savanyú, testnedve az epe és a könny, színe a zöld.
-

Az epehólyaghoz tartozik a bátorság, a döntés képessége. A renyhe epehólyag félénkséget, bátortalanságot, a kezdeményező képesség hiányát okozhatja.

A máj és az epehólyag tökéletesen összedolgoznak, a csí zavartalan áramlásában mindketten fontos szerepet játszanak. A fent leírtak ismerete alapján a kínai medicinában elképzelhetetlen az, ami sajnálatos módon a nyugati orvoslásban gyakorlattá vált: az epehólyag eltávolítása.

A fa elem zavarához köthető betegségek: Miután elsősorban a vér és a csí tárolásáért és a csí egész testben való eloszlatásáért felelős, akkor van egyensúlyban, ha a csí akadálytalanul áramlik, a két oldal kiegyensúlyozott. Minden aszimmetrikus probléma, a mozgás korlátozottsága (reuma, krónikus polyarthritis), a görcsök fa elem zavart jeleznek. A csí hajalmos stagnálni a has felső és alsó részében, nyak, vállak, fej területén. A szemek pirossága, a túl sok gyomorsav, a gyakori böfögés, a magas vérnyomás (esetleg agyvérzés), a tarkómerevség is erre az energiazavarra utal. A máj vértároló funkcióinak diszharmóniája okozhatja menstruációs ciklus felborulását. Ingerlékenység, kedvetlenség, nyugtalanság, a cselekvésvágy nélküli rosszkedv, szorongások, szélsőséges esetben depresszió valamint a féloldali vagy vándorló fájdalmak tipikus megjelenése a fa elem zavarának. A feszült vállak, izomgörcsök, epilepszia (mint szélsőséges görcs), a hipochondriára való hajlam, a szédülés, a szénanátha, az autoimmun betegségek (mint a magunk ellen fordított agresszió), és a rák egyes fajtái is lehetnek a fa elemre jellemzőek.

A tavaszi tisztításnak főként e két nemes szervre kell összpontosítania, amelyek a tüdő mellett a test másik két szűrője. Általános megfigyelés, hogy a máj- és epebetegségek tünetei erősödhetnek tavasszal, főként, ha szeles az időjárás. Fontos a sok, jó minőségű folyadékbevitel. Erre a frissítő zöld tea és a gyermekláncfű tea kortyolgatása kiválóan alkalmas. Aki ki szeretné magát próbálni és kényeztetni a máját, készítsen ezerjófű (népies nevén gyomorfű, epefű) teát. Vigyázat, ez utóbbi elnevezések sokat mondóak! A tavasz színe a zöld minden árnyalata. Fogyassz sok zöld levelű zöldséget, kivált a keserűeket: petrezselyem, spenót, articsóka, brokkoli, spárga. Gyümölcsök terén az alacsony cukortartalmúak ajánlottak: grapefruit, narancs, citrom, lime, avokádó, alma. Készíts gyümölcs- és zöldségleveket kedved szerint a már említettekből tetszés szerint, és tégy bele gyömbért, mentát. Kerüld a zsíros, fűszeres ételeket, a cukrot és húst.

A fa típusu ember: Magas, nyúlánk, gyakran nagyon hajlékony, de lehet hanyag tartású, szertelen mozgású is. Hirtelenek indulatai, jelenléte szinte mindig zajos, nem lehet nem észrevenni. Haragja gyorsan elszáll, de akkor már körülötte minden romokban hever, amit nem is ért. Minden érdekli, ötletgyáros, mindenbe belefog, de ritkán fejezi be, amit elkezdett. Gyakran gyermeteg és naiv. Remek a humora, ami sok mindenen átsegíti. Este élénk, de reggel alig bír felkelni.
Nyálunk, nyugaton (Európában, Észak-Amerikában és e tekintetben ide tarozik Japán is) hazug viszony alakult ki a fa elemhez kötődő minőségekhez, elsősorban a haraghoz, agresszióhoz. Keleten ezek teljesen jogos, sőt az egyensúly fenntartásához szükségszerű érzések. „Aki nem tud haragudni, az szeretni sem tud.” Nálunk már a gyermeket is a harag elfojtására tanítják, ami különösen a fiú gyermekeknél később sok problémát okoz. Mindeközben a kultúránk tele van agresszióval, eszményképeiben és a többi kultúrákhoz való viszonyulásában is. Gondolunk csak bele, milyen történelmi eseményeken alapszik a nyugati ember jóléte! Ugyanilyen ellentmondásos viszonyunk a szexualitáshoz is.

A májműködést serkető gyakorlat:

Ideális esetben reggel végezd, háton fekve. Fontos, hogy koncentrálj a gyakorlatra.

Jobb tenyeredet tedd a jobb mell alá, ahol a máj található. Majd jobbról balra körkörösen masszírozd a mell alatti területet. Ismételd meg 36-szor. A tenyérnek nyomást kell kifejtenie, mert ez serkenti az energia áramlását és a máj működését. Ha ennek a tükörképét a bal oldalon is elvégzed, akkor a gyomor számára biztosítod az energiát. Ezt is 36-szor végezd el, vagy akár felváltva a kettőt. E kettő elősegíti az emésztőszervek működését, összhangba hozza a máj és a gyomor működését.

A májműködést serkető ászanák:

Ászanák egy epe egészséges működéséért:


Jó gyakorlást!

 

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK >

Lap teteje