Ashtanga vinyasa jóga

A Nyugaton oktatott jógairányzatok túlnyomó része Krisnamacsarjához vezethető vissza, Srí K. PattabhiJois - az ashtanga irányzat megalkotója -is az ő tanítványa volt.

Az ashtanga jóga nem más, mint a hatha jóga egy dinamikus változata; gyakorlása során a fizikai testen keresztül hat a spirituális testre. Az első sorozat (jóga csikitsza) hetvenként pózból áll, melynek jó része igen embert próbáló. A gyakorlás során tisztul a szervezet; minden olyan elemet tartalmaz, mely az egészség megőrzéséhez, javításához szükséges.

Különlegessége, hogy a testtartásokat mindig ugyanabban a sorrendben kell végezni: napüdvözletek, álló pózok, ülő pózok, csavarások, erős kiemelések alkotják a sorozatot. Sok-sok előre döntés/hajlítás alkotja az első sorozatot, mely alázatra, tiszteletre tanítja a gyakorlót.

Az ashtanga jóga alapja az úgynevezett triszthánamódszer, melyet három dolog együttese ad: a légzés, a testtartás (ászana) és a tekintet vezetése (dristi).

Hangos, mély légzés kíséri a gyakorlást, ez az uddzsáji légzés (diadalmas, győzedelmes).

A bandhák (energiazárak, zsilipek) és a vinyászák (mozgás és légzés összehangolása) is fontos szerepet kapnak a gyakorlásban.

Az órákon elhangzó mantra két különböző helyről származó strófából áll, nyitó- és záró mantrák. Az első rész tiszteletadás a guru, a tanító(k) előtt és segítségük, védelmük kérése, hogy a gyakorlatunk gyümölcsöző legyen, és ne okozzon sérülést. A második rész Patandzsali, a hatha jóga atyja előtti tiszteletadás.

"Nem számít, milyen szép az ászanád, mert a jóga a belső béke iránti őszinte vágy révén fejti ki belső hatásait." (KinoMacGregor)