Szemgyakorlatok

A stressz sok embernél először a Fa elemhez tartozó meridiánokon jelenik meg, mivel ezek felelősek a test „rugózásáért”. Ha valamilyen nyomás ér bennünket – ami lehet egy fronthatás, stressz, elvárások vagy akár az önmagunknak felállított megfelelési kényszer – a testünk ennek a nyomásnak ellenáll, befeszül, elveszti rugalmasságát. Ez a reakció egyfajta jang hatás, és mivel a jang felfele száll, a tünetek gyakran jelentkeznek a felsőtestben (szúró mellkas, magas vérnyomás, reflux) és főleg a fejen (fejfájás, szemproblémák).
Az mondják, hogy a szem a máj kapuja. A szembajokban szenvedőknek gyakran van valamiféle májbaja is, és viszont. A szem belső gyakorlata erősíti a szemet, a májat és segít megelőzni számos betegséget, mint pld. a szürkehályog, a szemtengelyferdülés, a rövidlátást, és a glaukómát. A szemgyakorlatok javítják a rossz vérkeringést (ennek tünete a karikás szem). Az elégtelen vérkeringés a túl hosszú mozdulatlanság eredménye, pld a televízió, monitor előtt töltött óráké. Rendszeres szemgyakorlatokkal csökkennek a szemek alatti táskák és karikák.

Masszírozás:

A hüvelyk- és mutatóujjaddal fogd át az orrnyerget, nyomd össze és felfelé irányuló mozdulatokkal masszírozd.
Hüvelykujjaidat helyezd a szemüreg felső szélére, a szemöldök és a szemzug közé. Erősen nyomd meg miközben elszámolsz tízig. Lazíts, majd ismételd meg.
A mutatóujjakat tedd az arccsontodra, pontosan a szem közepe alá. Finoman masszírozd, amíg tízig elszámolsz.
Mutatóujjakat helyezd a halántékra, úgy, hogy a szemöldök vonalát követve elérjék a fej egyik mélyedését. Masszírozd lassan, pihenj, majd még két sorozatot végezz ebből.
A HKO szerint a szem un. mesterpontja a homlokon van. Ha a pupilla felett felviszed az ujjadat, és megállsz a homlok közepén, pont ezt a pontot nyomhatod, ez az epehólyag meridián 14-es pontja.

Zöldhályog és szürkehályog esetén az első két gyakorlatot naponta legalább 20 percig végezd. Ha vannak érzékenyebb pontok, ezeket ne préseld erősen, kis nyomás is elegendő, hogy helyreállítsa a normál látást.

Gyakorlatok:

A fejet egyenesen tartva nézz a mennyezetre, majd a földre, többször megismételve, kb 2 percig.
Nézz jobbra és balra, többször megismételve, kb. két percig
Óramutató járásával megegyezően forgasd körbe a tekinteted, majd ellenkező irányba, ezt is 2 percig végezd
Hunyd le erősen a szemeket 3-5 másodpercig, majd nyisd ki 3-5 másodpercre. 7-8 sorozatot csinálj belőle.
Fókuszálj 10-15 másodpercig egy kb. 50 méterre lévő tárgyra, majd anélkül, hogy megmozdítanád a fejed egy 10 méterre lévő tárgyra. Öt kört végezz el belőle.
Nyújtsd ki a bármelyik karod és a mutatóujjad emeld fel. Nézd mindkét szemmel a mutatóujjad miközben az ujjad hozod egyre közelebb, addig amíg már nem látod tisztán. Ismételd meg tízszer.

Ha monitor előtt dolgozol, óránként 30-60 másodpercnyi szemgyakorlat is jótékony. Amikor a géped éppen tölt, Te is használd ki az időt és végezz néhány szemkörzést. A fáradt szemek ellen a szapora pislogás is segít. Ne feledkezz el a lélek tükréről!

 

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK

Lap teteje