A NAPÜDVÖZLET

108 napüdvözlet megállás nélkül?

A legtöbb ember, még a jógázók is tágra nyílt szemmel válaszolják: Na NEEEE!
Pedig DE!
Egy átlagos jógázó is aránylag könnyen el tudja végezni a 108 gyakorlatot.
Emlékezz csak, a jóga nem gyakorlat. Nem fárasztja le a tested, hanem épp ellenkezőleg, energetizálja. Nem csak a tested, de az elméd is. Teljes tudatossággal végezve egyre több prána (életenergia) jut a rendszerbe.
Ráadásul a 108 kör elvégzésének a legnagyobb akadálya nem a test, hanem a fej.

Hogyan hat? / Mi a hatásmechanizmusa?

Ez a dinamikus gyakorlatsor 12 aszanat tartalmaz olyan sorrendben, amely szisztematikusan átmozgatja az egész testet és a belső szerveket, az egész rendszert - az idegpályákat, a keringést, a hormonokat, emésztő rendszert, légzést és vérkeringést.
Mind a 12 testhelyzet egy speciális izomcsoportot dolgoz meg úgy, hogy az egyik izomcsoportot megfeszíti, közben egyidejűleg a másikat lazítja. Ez biztosítja azt, hogy az adott gyakorlatban megfeszített izomcsoport a következő pozícióban már ellazul vagy nyújtva van. Ez kondicionálja az izmokat és biztosítja a fájdalom és fáradásmentes gyakorlást.

Hogyan álljak neki a gyakorlásnak?

Először érdemes kis ismétlésszámmal, például 6 vagy 12 sorozattal kezdeni, ami segítségével a tested rugalmasságot nyer és megerősödik. Ez életkortól és kondíciótól is függ. Majd naponta egy vagy kettő kört adj hozzá a gyakorlásodhoz.

Hogyan számoljam a köröket?

108 követ vagy gombot felosztunk 9 csoportra, amelyek egyenként 12 darabot tartalmaznak. Minden elvégzett napüdvözlet után egyet odébb tolunk.

Lehet pihenni közben?

Igen, bármikor elfáradsz pihenhetsz kisgyermek pózban. Figyelj oda magadra és ha úgy érzed, pihenj meg. Amikor készen állsz a folytatásra, akkor told fel magad lefele néző kutya pózba és onnan folytasd tovább a gyakorlatsort.

Mennyi ideig tart?

A 108 napüdvözlet végrehajtása kb. egy órát vesz igénybe.

Tudtad?

Minden mozdulat mellé egy-egy mantra is illeszthető? Rövid, vagy hosszú mantrák, amelyek a nap különböző aspektusai előtti tisztelgést, vagy arra való ráhangolódást fejeznek ki.

Miért épp 108?

A 108-as szám rendkívül nagy jelentőséggel bír a védikus kultúrában, 108 szem van a hinduk imafüzérén és az Upanisadok száma is ugyanennyi. Ezen kedvező szám és a Nap között mindig is szoros kapcsolatot feltételeztek, hiszen a Nap átmérője épp 108-szorosa Földének, illetve a két égitest között távolság a Nap átmérőjének 108-szorosa.

Mitől olyan különleges a Napüdvözlet?

Mert ez egy komplett, teljes gyakorlat. Amellett, hogy megnyújtja a test elülső és hátsó felületén futó energiavezetékeket, megemeli a pulzust is, lökést ad a testünkben keringő különböző nedveknek (vér, nyirok, kranioszakrális folyadék) Ebben a gyakorlatban megtapasztalhatod, hogy testtel végzett munka mozgás-meditációvá válik, amikor mozgás közben tökéletesen lecsendesedik az elme.
A tested olyan, mint egy több edényből álló szerkezet, mindegyiknek van egy alsóbb edénye, eldugott rekesze. Ezekben az edényekben folyadék van, amelyeket ha mozgatsz, belsejükben a folyadék ide-oda áramlik, feltöltöd vele az edényeket és kiüríted. Az edény te magad vagy, a testi és a finomabb, szubtilis rétegeiddel együtt, amit pedig fel-alá töltögetsz, az energia. A napüdvözlet gyakorlatai nemcsak testi szinten hatnak, jól átmozgatják és nyújtják az izmaid, hanem leginkább az energiaáramlást befolyásolják. Velük töltöd fel és engeded le az energiád. Mindehhez tedd még hozzá a légzést, amivel egybekötve végzed a mozdulatsort. A légzés mozgatja a tested, a légzés hordozza a pránikus energiát. A légzés az elmével is kapcsolatban áll, ha áramlik a légzés, áramlik a pránikus energia, velük együtt áramlik az elme. Így válik meditációvá a mozdulatsor.

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK >

Lap teteje