HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS - 5. rész: A FÖLD ELEM, A NYÁRUTÓ

Nyárutó - közép - koradélután - az évszakok közötti átmenetek.

A kínai öt elem tana minden évszakhoz rendel egy elemet. Egyes vélekedések az ötödik elemet, a földet a nyárutóhoz párosítják, mások viszont a körforgás közepére helyezik. Ez utóbbi elképzelés szerint az évet négyszer 72 napra - ezek maguk az évszakok - és négyszer 18 napra - ezek az úgynevezett földnapok - osztjuk. A földnapok az évszakok közé ékelődnek, alattuk elengedhetjük az elmúlt évszak minőségét, és felkészülhetünk a következő befogadására. A négy hosszabb évszak között a körülbelül három hetet felölelő Nyárutó (chang xia) egy kellemes levezetése az erőteljes Yang Nyárnak. Alábbhagy a hév, szűnik a láz. Az indián nyár alatt erősödnek a Föld minőség energiái: a lelassulás, a stabilitásra törekvés.

A Föld elem az évszakok körforgásában a nyugalom és állandóság és a bizalom szimbóluma, minden létező bölcsője, a Megőrző, az Integráló, a Tápláló Anya. Itt az ideje a Föld zamatos ajándékainak a betakarítására. Az idénygyümölcsök fogyasztása mellett emelni lehet a gabonafélék, a fehérje és a zsír mennyiségét. A nyár keserű ízét a gabona édese váltja. Ahogy az idő hűl, úgy egyre inkább kívánjuk a melegítő ételeket: gyömbér, menta, sütőtök, édeskömény. A Föld kettős (ételt és gondolatokat) feldolgozó szerepét segíti, ha teszel magadnak két szívességet: amikor étkezel, akkor csak arra figyelj, ne nézz tévét, ne a számítógép előtt egyél és kerüld a túl sok agyalást, töprengést. A kettő összefügg: a folyamatos morfondírozás gyengíti az emésztési funkciókat, a túlzott aggódás - mint a stressz egy formája – fékezi a gyomor működését (pl: gyomorideg, fekély) és a lép hatékonyságát is csökkenti. A Föld szervi megtestesítői a gyomor, a lép és a hasnyálmirigy. A gyomor (időszakosan működő yang szerv) előkészíti az ételt és a vizet a felszívódásra, a Lép (folyamatosan működő yin szerv) segít elosztani és felszívódni azt. A hasnyálmirigy (folyamatosan működő yin szerv) emésztő enzimeket termel és az inzulin kiválasztásával szabályozza a vércukorszintet. Az emésztő rendszer régóta fennálló működési zavarát most legidőszerűbb orvosolni. Az étrend kis mértékű változásai is óriási javulást hozhatnak. A bambuszrügy kiválóan élénkíti a lépet.

A lép elválasztja a tisztát a zavarostól, fizikai, érzelmi, szociális és intellektuális értelemben is. Felemeli a tisztát, ami egyesül a mellkasban a tüdő energiájával, majd szétterjed a testben. A közép ereje biztosítja, hogy a testben a vér, a szövetek, a szervek a helyükön maradjanak (sérv, előreesések), a test alakjának stabilitását, de a személyiség stabilitását is. Ez a személyiség együttérző, nagyvonalú, egészséges önbizalommal rendelkezik, nem szorul állandóan külső megerősítésre, adakozó, szeretetre képes, de nem mártír. A Föld alkatú ember életerős, de visszafogott, mint a kisgyermekét gondozó anya. A vízszintes formák dominálnak: széles arc, ujjak, combok, kerek csípő. Kötőszövete sérülékeny, véraláfutásos, kövéren lötyög, puha. Problémáiban ha elakad, körbe-körbe jár, agyal, elalvása is lehet nehéz, de éjszaka is felébredhet, és nehezen alszik vissza. Az álmait a valóságban nehezen tudja megélni. Csöndes, gátlásos, türelmes és szelid, hangja mint a bársony.

A gyenge Föld nem kapott elég energiát az édesanyától magzatként, sérülhet az anya-gyermek kapcsolat. Kevés a pozitív visszajelzés gyermekkorban, a gyakori költözés is csökkenthette biztonságérzetét. Ezért aztán jellemző a biztonság és a visszajelzések állandó keresése: feltűnő a teljesítmény, maximalizmus, túlzott alkalmazkodás az elvárásokhoz, gyűjtőszenvedély (tárgyak, evés, tudás), rendkívüli kötődés a párkapcsolatban, mások túlzott kritizálása, alacsony toleranciaszint, önsajnálat, mártíromság, siránkozás, sopánkodás. Pszichológiában az orális karakter.

A kínai orvoslás túltekint a lép vértisztító funkcióján, hiszen felelős a teljes emésztésért, az élelem energiává alakításáért és annak szállításáért, építve az izmokat. Támogatja az immunrendszert, elősegíti a fehérvérsejtek képződését. Jó közlekedési rendőrként irányítja a vörösvérsejteket a test különböző részeibe, nemcsak mennyiségi, hanem minőségi kontrollt is végezve.

A földelem zavarát jelzi minden emésztőszervi probléma, az allergiákat is beleértve. Ez utóbbiak gyors terjedése az emberiség földdel való kapcsolatának megbomlását jelzi. Gyakran van köze az autoimmun betegségek kialakulásához is. A menstruáció zavarai (ritmus, fájdalmak), a bő folyás, a mellek problémái, a tejelválasztás zavarai, a meddőség, a nyirokrendszer betegségei, ödémák, sérvek, aranyér, visszér, érfalak gyengesége, jóindulatú daganatok, mind Föld zavart jeleznek. A beteg szervi, fizikai működései lelassulnak, a folyadékok bepiszkolódnak (arcbőr, haj zsíros, csipás szem, sok fülzsír, nyál a száj sarjában, sűrű orrváladék, zavaros vizelet, ragacsos széklet). Nehézségérzet az egész testben, nehéz reggeli ébredés, ekcéma. A lép kapuja a száj, ezért az ajkak sápadtsága és a tompult ízérzékelés is a lép kezelésével orvosolandó. Van olyan elképzelés, mely minden testi-lelki-szellemi bajt a Föld egyensúlyba hozásával orvosol.

A Földtől megtanulhatjuk az adakozást, ajándékozást. Szedj egy csokor virágot valakinek, hívd fel egy régi barátodat, lepd meg szeretteidet egy aprósággal.

A lép meridiánt az oldalra hajlások és csavarások aktiválják. A lép (és a máj) energiái a láb belső oldalán áramlanak, ezért a csípőnyitásokat nagyon szeretik. A lecsendesedéshez a pihenőpózok ajánlottak, illetve ideje újra beiktatni a meditációt. Jó gyakorlást!

Ardha Matsyendrászana
Prasarita Padottanászana
Virabhadrászana
Savászana

 

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK >

Lap teteje