HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS - A TŰZ ELEM, A NYÁR

A tűz elemhez négy meridián is tartozik, a szív és védelmezője a szívburok (yang szervek), a vékonybél valamint a hármas melegítő (yin szervek). Négyen együtt megvalósítják az elmében és a testben az irányítást (szív), a kontrollt (szívburok), az asszimilációt (vékonybél) és az egyensúlyt (hármas melegítő). A hozzájuk tartozó érzelmek az öröm (nyugaton szeretet, de így Kínában nem használják) és a részvét. Az emberi életben a fiatal felnőttkorral veszi kezdetét, amikor a gyerek elköltözik otthonról, önálló lesz, döntési joga és felelőssége nő, de kialakul az önvédelmi mechanizmusa is, valamint a felelősségvállalás képessége.

A Yang energia egyre duzzad tavasszal, hogy nyáron (öreg Yang) érje el csúcspontját és erejének teljében élvezhessük a meleg napokat, a langyos estéket és bárminemű kinti tevékenységet. Nyáron önfeledt vagyok, megmutatom magam, kifelé fordulok, társaságban vagyok. Az energiák felfele és kifele áradnak, a spirituális tudatosság is ekkor áll legmagasabb fokán.

A Nyár alapeleme - nem meglepő módon - a Tűz. Míg a többi elemhez egy-egy meridiánpár társul, addig a Tűz az egyetlen, amelyhez kettő: a szív-vékonybél és a szívburok-hármas melegítő.

A szív (yin szerv), a Tűzherceg, a tudat és az érzések székhelye, az irányítás szerve. Megnyilvánul az életvezetés tudatosságában, a gondolkodás tisztaságában, az értelmes, őszinte beszédben. A tűz típusú ember energikus, határozott, érdeklődése szerteágazó, sikeres, amit elkezdett, azt be is fejezi. Társaságban középpont, szereti a zenét, táncot, az élet örömeit, optimista. Nagylelkű, laza, könnyed, élénken és sokat álmodik.

A meridián zavarai lelki, mentális betegségekben nyilvánulnak meg. Beszédhibák, félénkség, lámpaláz, álmatlanság, memóriagyengeség, nyughatatlanság, esetleg pszichiátriai kórképek (hisztéria, mániás depresszió). A szívcsatorna kapuja a nyelv. A szív energia közvetlen kapcsolatban áll a nyelvvel, főként a nyelv hegyével, de színe, formája és megjelenése is beszédes.

A szív yang párja a vékonybél, az asszimiláció szerve amely különválasztja az ételek tápláló részét és a salakanyagot, a tisztát a tisztátalantól. Ha ez a funkció nem működik jól, egyik végponton megjelennek a felvételi zavarok (pl. vashiány), a másik véglet, amikor emésztetlenül, minden átáramlik rajta. Alulműködésekor a gyenge felszívódás miatt alultápláltság, krónikus fáradtság, migrén, PMS jelentkezhet. Túlműködésekor jelentkezik a munkamánia, de a teljesítmény sem hoz kielégülést. Bemerevedik a nyak, hideg a has, kéz-láb.

A szívburok (yin szerv) védelmezi a szívet a külső hatásoktól, stressztől, a vérek ura, a kontroll szerve. A szív konkrét fizikai problémáinál a szívburkot kell kezelni. A szívet nemcsak fizikai szinten védi, hanem az emberi kapcsolatokban átélt traumáktól is. Ha érzelmi támadás ér bennünket összekulcsoljuk a karjainkat a mellkasunk előtt, befelé próbáljuk húzni a szegycsontot, bezárkózunk. Épp a szívburoknál jelenik meg világosan a meridián energia, a testtartás és az izomzat közti szoros kapcsolat. A szívburok típusú ember a tipikus vezető, nagy teherbírású, könnyen regenerálódó. Minden testi és lelki folyamata gyors, nagylelkű, empatikus, „nyíltszívű”. A spirituális úton is gyorsan halad, rendkívüli transzcendens tapasztalatai lehetnek.

A kontrollal kapcsolatos minden probléma érinti: vérnyomás, visszértágulás, magzati élet fejlődési rendellenességei, daganatok. Összekapcsolta a tűz-víz tengelyt, a vese és a szív működését, tűzveseként is emlegetik. Zavarai leghamarabb az emberi kapcsolatokban jelentkeznek, a túlbiztosítás vagy teljes érzelmi védtelenség formájában.

A furcsa nevű hármas melegítőnek (yang szerv) testi manifesztációja nincs, a legyangabb meridián, maga az energia. Kialakítja törzsünk 3 üregének, melegítőjének (mellkas, hasüreg, kismedence) egyensúlyát, ő a víz- és hő elosztó hivatalnok. Ha mindenképpen fizikai megnyilvánulást keresünk hozzá, az a nyirokkeringés lehet. A keringésben a mozgás ugyan a máj (fa elem) irányítása alatt áll, de az út az a hármas melegítő. Egészséges emberek végtagjai melegek, zavar esetén ezek hideggé válnak, ez energia középre húzódik. Az energia egyensúlyán kívül felelős az egyensúlyérzékért, a jobb és bal összehangolásáért, a hormonrendszer egyensúlyáért is.

A nyár forróságát és a felfokozott Tűz jelenlétét a Víz tudja ellensúlyozni. Most a folyadék fogyasztása fontosabb, mint eddig bármikor, hűtő ételeket kíván a szervezet: saláta, uborka, őszibarack, sárgadinnye, spenót, spárga, menta. Milyen gyümölcsöt ennél egy tikkasztó nyári napon? A behűtött görögdinnye hűsítően hidratál és a vesét is átmossa, ráadásul kiváló méregtelenítő. Nyáron a keserű íz uralkodik. Most kerüld a nehéz vörös húsokat!
Ám a tevékeny időszak ellenére, kell, hogy szánj egy kis időt arra is, hogy egyedül légy - nézd a vonuló felhőket, merengj el a naplementén, olvass egy kedves könyvet vagy igyál meg egy csésze teát.

Minden jógaászana, amely nyitja és lazítja a mellkast, tágítja a bordakosarat, nyújtja a kar belső (fehér) oldalát, hat a tűz szerveire és meridiánjaira is. Néhány közülük:

Purvottanászana (Asztal póz)
Kandarászana (Jóga híd)
Budzsangászana (Kobra)
Andzsali múdra

 

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK >

Lap teteje