FÓKUSZBAN A TÁPLÁLKOZÁS

"Aki szedi az orvosságot, de elhanyagolja a diétát, elpazarolja az orvos szaktudását." (kínai közmondás)

"Az ember az egynegyedén megél annak, amit eszik. A másik háromnegyed részből az orvosa él meg." (Egy egyiptomi piramison talált felirat, i.e. 3000 körül)

"Testünk és környezete között egyik legfontosabb kapocs minden bizonnyal az élelem. Az élelem képében a környezet ténylegesen bekerül testünkbe és átjárja azt. A vitaminok e kapcsolat koordinálásában kétségkívül a legfontosabb tényezők egyikének számítanak. Meg vagyok győződve, hogyha testünket visszahelyeznénk abba a környezetbe, amely számára ez a test kialakult, éppen olyan tökéletesen működnék, mint a többi élőlény teste. A betegség a szervezetünk és a környezetünk közötti diszharmónia kifejeződése." (Szent-Györgyi Albert)

"Azért eszünk, hogy éljünk, nem pedig azért élünk, hogy együnk." (Moliere)

Bolygónk nagy részén a táplálkozás, a táplálék sok probléma forrása, vagy a hiánya vagy a túlzött bősége okoz gondot. A fejlett világban a túl sok, és nem megfelelő minőségű táplálék fogyasztása nyomán sok a túlsúlyos, elhízott ember. Magyarországon a lakosság több mint a fele túlsúlyos, és minden ötödik ember elhízott. Ebben a túlfogyasztáson kívül a mozgásszegény életmódnak, a túlzott alkoholfogyasztásnak, és a stressznek is szerepe van. A leggyakoribb krónikus betegségek (szív-és érrendszeri, daganatok, magas vérnyomás, cukorbetegség, köszvény, csontritkulás) mindegyikének kialakulásában rizikófaktor a túlsúly.

Túlsúlyos az, akinek a testtömegindexe 25 feletti, elhízott, akié 30 felett van. Testtömegindex = testtömeg(kg)/ testmagasság 2(m).

De mit is együnk, hogy egészségesek maradjunk? A tudományos táplálkozási ajánlások közül a legismertebb az 1992-ben USA-ban kidolgozott táplálkozási piramis. Ennek alján, tehát a legnagyobb mennyiségben fogyasztásra javasolt zónában vannak a teljes értékű gabonák, komplex szénhidrátok (kenyér, rizs, főtt tészta). A második szintjén a zöldségek, gyümölcsök, harmadik szintjén a tej és tejtermékek valamint a húsok és halak, a legtetején pedig a zsírok és édességek találhatók. A piramist azóta a Föld számos helyére aktualizálták, de a táplálkozást kutatók szerint alapvető irányvonalai jók.

Számos olyan tradicionális táplálkozású népcsoport van bolygónkon, akik jó egészségüket az emberi kor legfelső határáig megőrzik. A pakisztáni hunzák alig esznek húst, cukrot, sót pedig egyáltalán nem. Ételeik zömét nyersen fogyasztják. Az szikár abházok keveset esznek (kevesebbet 2000 kalóriánál), lassan, az ételt jól megrágva táplálkoznak, és sokat mozognak. Az equadori, Andokban található Vilcamamba kisváros népe gyakorlatilag vegán étrenden él, kevés tejet és tojást fogyasztanak. Az okinawaiak az abházoknál is kevesebbet esznek (1000-1200 kalória naponta), tejet, húst alig, cukrot és zsírt egyáltalán nem. A mexikói otomini indiánok is csak növényi koszton élnek. A nepáli serpák burgonyát, gabonát, tejet és sajtot esznek, buddhista vallásuk nem engedi a húsevést.

A legtovább élő népcsoportok táplálkozását tehát a mienknél jóval kevesebb energiabevitel, és a zömében növényi étrend jellemzi. Valamennyiük aktív életet él, testi és lelki értelemben egyaránt, sok mozgással, kisközösségekben, szeretetteljes kapcsolatok közepette. Talán ez utóbbi hiányzik annyi nyugati embertársunk életéből, és ezért kaphat az evés -főleg az édességevés -, mintegy pótszerként oly nagy szerepet benne.

"Napi négy ölelés kell a túléléshez, napi nyolc a működéshez, tizenkettő az épüléshez." - mondja Virginia Satir, a családterápia nagy amerikai öregje.

HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS

A kínaiak szerint a születés után alapvetően a légzésből és a táplálkozásból nyerhetünk energiát (csít). Ha rossz minőségű a megevett táplálék (vagy a beszívott levegő), szervezetünk kénytelen a hiányt a különleges, öröklött, nem-megújítható Jing csível pótolni. Minél inkább erre szorul a szervezet, annál gyorsabb és fájdalmasabb az öregedés, rövidebb az élet.

Az élelmiszerpiacon fellelhető táplálékok minősége egyre silányabb. Táplálkozási szokásaink azonban legalább hasonló veszélyt rejtenek. A valóban tiszta táplálék beszerzése - különösen egy városi embernek - nem egyszerű feladat. A szokásainkon azonban bármikor változtathatunk.

Hagyományosan Kínában a konyhaművészetet valóban művészetnek tekintik. Az öt elem tana, melyen az orvoslásuk is alapszik, a főzés tudományát is áthatja. Ahhoz azonban, hogy a típusunk (fa, tűz, föld, fém és víz) szerinti táplálkozást műveljük, gyógyító tanácsa, nagy odafigyelés és sok idő szükséges. Nézzünk most néhány olyan fontos tanácsot, amit bárki megszívlelhet!

- Fontosak az arányok (hasonló, mint a táplálkozási piramisban). A naponta vagy hetente elfogyasztott táplálékot 8 részre osztva, öt egység gabona, két egység zöldség és gyümölcs és egy egység állati eredetű táplálék szükséges az egészség fenntartásához. Az egészséges embernek tehát nem javasolják a vegetáriánus étrendet.

- A rendszeresség napi 3, esetleg 5 étkezést jelent. A napi 3 fő étkezérsre vonatkozó szabályt a magyar közmondás is világosan megfogalmazza: „Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus.” Az utolsó étkezés mindenképpen este 6 előtt történjen meg.

- Egy étkezés alkalmával lehetőleg minél kevesebb, vagy csak egy ételcsoportot fogyasszunk! Ezzel megkönnyítjük a máj méregtelenítő munkáját. Sajnos a mi kultúránk ezt a fajta étkezési szokást egyáltalán nem támogatja.

- Főleg meleg ételeket együnk! A kínai orvoslás szerint a gyomor olyan, mint egy főzőedény ("fortyogó üst"). Ha hideg ételeket eszünk, olyan mintha egy kályhára hideg vizet öntenénk. Ha meleg, enyhén főzött ételeket eszünk, nem kell saját energiánkkal megfőzni az ételt.

- Friss, minél tisztább (műtrágyától és növényvédőszertől mentes) alapanyagokat használjunk. A helyben termesztett, évszaknak megfelelő étel a legjobb.

- Fesztelen hangulatban, lassan fogyasszuk a táplálékot, hagyjunk időt az étkezésre!

- Érdemes korlátozni a kávé, alkohol, nemesített gabonafélék (fehér liszt, rizs), a fehér cukor és a só bevitelét. A méz és a szárított gyümölcs jó édesítőanyag lehet.

- Kerüljük a félkész és tartósított élelmiszereket! Sokkal jobb a frissen készített leves, párolt étel.

AZ AJURVÉDIKUS ORVOSLÁS TÁPLÁLKOZÁSI SZABÁLYAI

Az ajurvéda szerint a táplálkozási igényeink éppúgy egyediek, mint mi magunk, tehát alapvető az úgynevezett testtípus (prakriti) figyelembevétele, de számít a kor, a nem, a környezeti tényezők és a szükségletek. A testtípus születésünkkor eldől, mégpedig a három minőség, azaz dosha (vata, pitta, kapha) egyedi kombinációja nyomán. Helytelen életmóddal ez megváltozhat, visszaállításában az ajurvédikus gyógyító segíthet. Az alábbi teszt irányokat adhat, ám annak eldöntése hogy mi a legjobb az egészségünknek, alapvetően gyógyítói feladata:

Maharishi Ájurvéda testtípus-teszt >>>

Vannak azonban olyan szabályok, alapelvek, amelyek általánosan alkalmazhatók és könnyen elsajátíthatók. Az ajurvéda szerint ugyanis a mit és a hogyan kérdése egyformán fontos.

- Csak olyan ételeket együnk, ami a mi testtípusunknak való és megfelel mentális és emoncionális alkatunknak (prakriti).

- Fontos, hogy az étkezés, nyugodt, csendes helyen történjen, hátunk legyen egyenes. A hajlított testtartás gátolja az étel útját. Ne álljunk fel evés közben, zaklatott idegállapotban ne együnk!

- Az étkezés előtt mondjunk egy áldást, köszönetet. Ez a szokás az európai keresztény hagyománynak is része

- Legyen az étel frissen elkészítve, így higiénikusabb, gusztusosabb. Csak üres gyomorra együnk, miután az előző étel teljesen megemésztődött.

- A főtt ételt jóval könnyebb megemészteni. Néhány korty - nem hideg! - víz segítheti az emésztés, de sokat nem szabad inni.

- A gyomor 1/4 részét üresen kell hagyni, csak 50%-át kell megtölteni a szilárd anyagokkal, 1/4 rész tiszta víz legyen.

- Minden falatot jól meg kell rágni!

- Étkezés után egy könnyű relaxáció vagy egy rövid séta a legegészségesebb. Legalább egy óráig nem tanácsos megerőltető fizikai munkát végezni.

ÖSSZEGZÉS

"A tested a poggyász, amit egész életeden keresztül hordanod kell. Minél több a felesleg rajta, annál rövidebb az út." (Arnold H. Glasgow)

"A túlevés iránti vágyunkat a finomított, ezért bizonyos anyagokat nélkülöző ételek fogyasztása gerjeszti; a csökkent értékű ételek függőséget idéznek elő, hiszen ösztönösen többet eszünk belőlük abbéli erőfeszítésünkben, hogy megszerezzük azokat a tápanyagokat, amelyek nincsenek bennük."
(Paul Pitchford - Gyógyító táplálkozás)

Lehet hogy a kínaiak öt elem tana vagy a dosák szerinti táplálkozás bonyolultnak tűnik, bizonyos alapelvek azonban mindkét rendszerben fellelhetők. Akár holnaptól egészségesebbé tehetjük táplálkozási szokásainkat egy kis odafigyeléssel és önuralommal. Próbáljuk követni az alábbi tanácsokat:

- Együnk sok gabonát, zöldséget és gyümölcsöt, de kevés (heti 1X) húst. A cukorfogyasztást csökkentsük!
- Ne együk degeszre magunkat, kövessük a közmondást!
- Ne együnk kapkodva, idegesen, jól rágjuk meg az ételt!
- Együnk rendszeresen, de ne túl későn este!
- Kevés fajta élelmiszert fogyasszunk egyszerre!
- Sok friss és tiszta, kevés feldolgozott élelmiszer fogyasszunk!
- Figyeljük meg, hogy a hideg vagy a meleg ételeket kívánjuk inkább (főleg böjt után érdemes), és inkább azt együk!
- Együnk a szezonnak megfelelő és az éghajlatunkon megtermő élelmiszert!
- Ha tehetjük pihenjünk (nem fekve) evés után!
- Ne nassoljunk, ne együnk unalmunkban vagy bánatunkban!
- Mozogjunk rendszeresen!

 

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK