FÓKUSZBAN A TÁPLÁLKOZÁS
"Aki szedi az
orvosságot, de elhanyagolja a diétát, elpazarolja az orvos
szaktudását." (kínai közmondás)
"Az ember az
egynegyedén megél annak, amit eszik. A másik háromnegyed részből
az orvosa él meg." (Egy egyiptomi piramison
talált felirat, i.e. 3000 körül)
"Testünk és
környezete között egyik legfontosabb kapocs minden bizonnyal
az élelem. Az élelem képében a környezet ténylegesen bekerül
testünkbe és átjárja azt. A vitaminok e kapcsolat koordinálásában
kétségkívül a legfontosabb tényezők egyikének számítanak.
Meg vagyok győződve, hogyha testünket visszahelyeznénk abba
a környezetbe, amely számára ez a test kialakult, éppen olyan
tökéletesen működnék, mint a többi élőlény teste. A betegség
a szervezetünk és a környezetünk közötti diszharmónia kifejeződése."
(Szent-Györgyi Albert)
"Azért eszünk,
hogy éljünk, nem pedig azért élünk, hogy együnk." (Moliere)
Bolygónk nagy részén
a táplálkozás, a táplálék sok probléma forrása, vagy a hiánya
vagy a túlzött bősége okoz gondot. A fejlett világban a túl
sok, és nem megfelelő minőségű táplálék fogyasztása nyomán
sok a túlsúlyos, elhízott ember. Magyarországon a lakosság
több mint a fele túlsúlyos, és minden ötödik ember elhízott.
Ebben a túlfogyasztáson kívül a mozgásszegény életmódnak,
a túlzott alkoholfogyasztásnak, és a stressznek is szerepe
van. A leggyakoribb krónikus betegségek (szív-és érrendszeri,
daganatok, magas vérnyomás, cukorbetegség, köszvény, csontritkulás)
mindegyikének kialakulásában rizikófaktor a túlsúly.
Túlsúlyos az, akinek
a testtömegindexe 25 feletti, elhízott, akié 30 felett
van. Testtömegindex = testtömeg(kg)/ testmagasság 2(m). |
De mit is együnk, hogy egészségesek
maradjunk? A tudományos táplálkozási ajánlások közül a legismertebb
az 1992-ben USA-ban kidolgozott táplálkozási piramis. Ennek
alján, tehát a legnagyobb mennyiségben fogyasztásra javasolt
zónában vannak a teljes értékű gabonák, komplex szénhidrátok
(kenyér, rizs, főtt tészta). A második szintjén a zöldségek,
gyümölcsök, harmadik szintjén a tej és tejtermékek valamint
a húsok és halak, a legtetején pedig a zsírok és édességek
találhatók. A piramist azóta a Föld számos helyére aktualizálták,
de a táplálkozást kutatók szerint alapvető irányvonalai jók.
Számos olyan tradicionális
táplálkozású népcsoport van bolygónkon, akik jó egészségüket
az emberi kor legfelső határáig megőrzik. A pakisztáni hunzák
alig esznek húst, cukrot, sót pedig egyáltalán nem. Ételeik
zömét nyersen fogyasztják. Az szikár abházok keveset esznek
(kevesebbet 2000 kalóriánál), lassan, az ételt jól megrágva
táplálkoznak, és sokat mozognak. Az equadori, Andokban található
Vilcamamba kisváros népe gyakorlatilag vegán étrenden él,
kevés tejet és tojást fogyasztanak. Az okinawaiak az abházoknál
is kevesebbet esznek (1000-1200 kalória naponta), tejet, húst
alig, cukrot és zsírt egyáltalán nem. A mexikói otomini indiánok
is csak növényi koszton élnek. A nepáli serpák burgonyát,
gabonát, tejet és sajtot esznek, buddhista vallásuk nem engedi
a húsevést.
A legtovább élő népcsoportok
táplálkozását tehát a mienknél jóval kevesebb energiabevitel,
és a zömében növényi étrend jellemzi. Valamennyiük aktív életet
él, testi és lelki értelemben egyaránt, sok mozgással, kisközösségekben,
szeretetteljes kapcsolatok közepette. Talán ez utóbbi hiányzik
annyi nyugati embertársunk életéből, és ezért kaphat az evés
-főleg az édességevés -, mintegy pótszerként oly nagy szerepet
benne.
"Napi négy ölelés kell
a túléléshez, napi nyolc a működéshez, tizenkettő az épüléshez."
- mondja Virginia Satir, a családterápia nagy amerikai öregje.
HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS
A kínaiak szerint a születés
után alapvetően a légzésből és a táplálkozásból nyerhetünk
energiát (csít). Ha rossz minőségű a megevett táplálék (vagy
a beszívott levegő), szervezetünk kénytelen a hiányt a különleges,
öröklött, nem-megújítható Jing csível pótolni. Minél inkább
erre szorul a szervezet, annál gyorsabb és fájdalmasabb az
öregedés, rövidebb az élet.
Az élelmiszerpiacon fellelhető
táplálékok minősége egyre silányabb. Táplálkozási szokásaink
azonban legalább hasonló veszélyt rejtenek. A valóban tiszta
táplálék beszerzése - különösen egy városi embernek - nem
egyszerű feladat. A szokásainkon azonban bármikor változtathatunk.
Hagyományosan Kínában
a konyhaművészetet valóban művészetnek tekintik. Az öt elem
tana, melyen az orvoslásuk is alapszik, a főzés tudományát
is áthatja. Ahhoz azonban, hogy a típusunk (fa, tűz, föld,
fém és víz) szerinti táplálkozást műveljük, gyógyító tanácsa,
nagy odafigyelés és sok idő szükséges. Nézzünk most néhány
olyan fontos tanácsot, amit bárki megszívlelhet!
- Fontosak az arányok
(hasonló, mint a táplálkozási piramisban). A naponta vagy
hetente elfogyasztott táplálékot 8 részre osztva, öt egység
gabona, két egység zöldség és gyümölcs és egy egység állati
eredetű táplálék szükséges az egészség fenntartásához. Az
egészséges embernek tehát nem javasolják a vegetáriánus étrendet.
- A rendszeresség napi
3, esetleg 5 étkezést jelent. A napi 3 fő étkezérsre vonatkozó
szabályt a magyar közmondás is világosan megfogalmazza: „Reggelizz,
mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint
egy koldus.” Az utolsó étkezés mindenképpen este 6 előtt történjen
meg.
- Egy étkezés alkalmával
lehetőleg minél kevesebb, vagy csak egy ételcsoportot fogyasszunk!
Ezzel megkönnyítjük a máj méregtelenítő munkáját. Sajnos a
mi kultúránk ezt a fajta étkezési szokást egyáltalán nem támogatja.
- Főleg meleg ételeket
együnk! A kínai orvoslás szerint a gyomor olyan, mint egy
főzőedény ("fortyogó üst"). Ha hideg ételeket eszünk,
olyan mintha egy kályhára hideg vizet öntenénk. Ha meleg,
enyhén főzött ételeket eszünk, nem kell saját energiánkkal
megfőzni az ételt.
- Friss, minél tisztább
(műtrágyától és növényvédőszertől mentes) alapanyagokat használjunk.
A helyben termesztett, évszaknak megfelelő étel a legjobb.
- Fesztelen hangulatban,
lassan fogyasszuk a táplálékot, hagyjunk időt az étkezésre!
- Érdemes korlátozni a
kávé, alkohol, nemesített gabonafélék (fehér liszt, rizs),
a fehér cukor és a só bevitelét. A méz és a szárított gyümölcs
jó édesítőanyag lehet.
- Kerüljük a félkész
és tartósított élelmiszereket! Sokkal jobb a frissen készített
leves, párolt étel.
AZ AJURVÉDIKUS ORVOSLÁS TÁPLÁLKOZÁSI SZABÁLYAI
Az ajurvéda szerint a táplálkozási
igényeink éppúgy egyediek, mint mi magunk, tehát alapvető
az úgynevezett testtípus (prakriti) figyelembevétele, de számít
a kor, a nem, a környezeti tényezők és a szükségletek. A testtípus
születésünkkor eldől, mégpedig a három minőség, azaz dosha
(vata, pitta, kapha) egyedi kombinációja nyomán. Helytelen
életmóddal ez megváltozhat, visszaállításában az ajurvédikus
gyógyító segíthet. Az alábbi teszt irányokat adhat, ám annak
eldöntése hogy mi a legjobb az egészségünknek, alapvetően
gyógyítói feladata:
Maharishi
Ájurvéda testtípus-teszt >>>
Vannak azonban olyan szabályok,
alapelvek, amelyek általánosan alkalmazhatók és könnyen elsajátíthatók.
Az ajurvéda szerint ugyanis a mit és a hogyan kérdése egyformán
fontos.
- Csak olyan ételeket együnk,
ami a mi testtípusunknak való és megfelel mentális és emoncionális
alkatunknak (prakriti).
- Fontos, hogy az étkezés,
nyugodt, csendes helyen történjen, hátunk legyen egyenes.
A hajlított testtartás gátolja az étel útját. Ne álljunk fel
evés közben, zaklatott idegállapotban ne együnk!
- Az étkezés előtt mondjunk
egy áldást, köszönetet. Ez a szokás az európai keresztény
hagyománynak is része
- Legyen az étel frissen elkészítve,
így higiénikusabb, gusztusosabb. Csak üres gyomorra együnk,
miután az előző étel teljesen megemésztődött.
- A főtt ételt jóval könnyebb
megemészteni. Néhány korty - nem hideg! - víz segítheti az
emésztés, de sokat nem szabad inni.
- A gyomor 1/4 részét üresen
kell hagyni, csak 50%-át kell megtölteni a szilárd anyagokkal,
1/4 rész tiszta víz legyen.
- Minden falatot jól meg kell
rágni!
- Étkezés után egy könnyű relaxáció
vagy egy rövid séta a legegészségesebb. Legalább egy óráig
nem tanácsos megerőltető fizikai munkát végezni.
ÖSSZEGZÉS
"A tested a poggyász, amit
egész életeden keresztül hordanod kell. Minél több a felesleg
rajta, annál rövidebb az út." (Arnold H. Glasgow)
"A túlevés iránti vágyunkat
a finomított, ezért bizonyos anyagokat nélkülöző ételek fogyasztása
gerjeszti; a csökkent értékű ételek függőséget idéznek elő,
hiszen ösztönösen többet eszünk belőlük abbéli erőfeszítésünkben,
hogy megszerezzük azokat a tápanyagokat, amelyek nincsenek
bennük."
(Paul Pitchford - Gyógyító táplálkozás)
Lehet hogy a kínaiak öt elem
tana vagy a dosák szerinti táplálkozás bonyolultnak tűnik,
bizonyos alapelvek azonban mindkét rendszerben fellelhetők.
Akár holnaptól egészségesebbé tehetjük táplálkozási szokásainkat
egy kis odafigyeléssel és önuralommal. Próbáljuk követni az
alábbi tanácsokat:
- Együnk sok gabonát,
zöldséget és gyümölcsöt, de kevés (heti 1X) húst. A cukorfogyasztást
csökkentsük!
- Ne együk degeszre magunkat, kövessük a közmondást!
- Ne együnk kapkodva, idegesen, jól rágjuk meg az ételt!
- Együnk rendszeresen, de ne túl későn este!
- Kevés fajta élelmiszert fogyasszunk egyszerre!
- Sok friss és tiszta, kevés feldolgozott élelmiszer fogyasszunk!
- Figyeljük meg, hogy a hideg vagy a meleg ételeket kívánjuk
inkább (főleg böjt után érdemes), és inkább azt együk!
- Együnk a szezonnak megfelelő és az éghajlatunkon megtermő
élelmiszert!
- Ha tehetjük pihenjünk (nem fekve) evés után!
- Ne nassoljunk, ne együnk unalmunkban vagy bánatunkban!
- Mozogjunk rendszeresen!
TOVÁBBI OLVASNIVALÓK
|