BÖJT

A testet leginkább egy böjttel tisztíthatjuk meg. A kínai öt elem tanának földnapjai (minden évszakváltáskor 18 átmeneti nap), de a fogyó hold időszaka is kiválóan alkalmas erre. Ha nem vagyunk gyakorlottak, kezdjük heti egyszeri monodiétával. Ilyenkor egész nap csak egyféle élelmiszer eszünk. Ez lehet egyfajta gyümölcs vagy zöldség párolva, zabkása, rizs. A májunknak már az is nagy megkönnyebbülés, ha csak egyfajta élelmiszerrel kell megbirkóznia. Ha könnyen megy, folytathatjuk akár 3 napon keresztül is egyfolytában. Aki gyakorlottabb, megpróbálkozhat a heti egy napi lékúrával. Erre a legjobb a frissen centrifugált gyümölcs vagy zöldséglé, az elszántabbak azonban iszogathatnak egész nap gyógyteákat vagy akár csak meleg vizet. Ezt is meg lehet hosszabbítani több napra.

Általános szabály, ha valakinek gyors az emésztése, tisztításra elég lehet neki heti egy nap léböjt vagy monodiéta. A lassabb emésztésű embereknek mindenképpen a hosszabban tartó tisztítás hozza meg csak a várt eredményt.

Aki elképzelni sem tud a bármiféle böjöt, kortyolgasson gyakran csalán vagy zsurló teát. A máriatövis az egyik leghatékonyabb májvédő növény, segíti a májsejtek regenerálódását, erősíti a sejtmembránt és hatékony antioxidáns. Kapszula vagy olaj formában fogyasztható.

Ha több napos kúrára szánjuk rá magunkat, inkább hétvégén tegyük, hogy közben sokat tudjunk pihenni, munka mellett nagyon megterhelő lehet. A böjt akkor megy könnyebben, ha "fejben" ráállunk, ha átérezzük, magunkévá tesszük a tisztulás gondolatát. A fejfájást, szédülést értelmezzük úgy, hogy távoznak a méreganyagok, tisztul a testünk, hogy ez egy jó dolog. Teljesen egyéni, hogy ki hogyan reagál a csökkentett táplálékbevitelre, az viszont nyilvánvaló, hogy az egészségünknek jót tesz. Általános tapasztalat, hogy 3-5 nap után elmúlnak a kellemetlen tünetek -persze ez a mérgezettségtől is függ- , és a test könnyűvé válik, az érzékelés kitisztul, a kreativitás nő. Fontos a fokozatos visszavezetés, és fontos az, hogy mit kívánunk meg igazán egy böjt után, mert valószínűleg arra az élelemiszerre van a legnagyobb szüksége a szervezetünknek. Ha ez a hús, nem baj, ám a visszavezetést inkább csak egy kis húslével kezdjük.

A böjt alatti masszázs, szauna, légzőgyakorlat, relaxáció, meditáció nagyon hatékonyan megsegíti a tisztulási folyamatot.